historie 
 
 
Hoe het ooit begon…
 
De Eindhovense voetbalvereniging PSV (Philips Sport Vereniging) werd opgericht op 31 augustus 1913 tijdens een groots Philips sportfeest, georganiseerd ter viering van 100 jaar onafhankelijkheid van Nederland. De club begon als een fabrieksploeg van de N.V. Philips’ Gloeilampenfabrieken en trad in 1915 toe tot de Nederlandse competitie. In minder dan tien jaar wist PSV op te klimmen tot de hoogste klasse van het Nederlandse voetbal, waaruit de club sinds 1926 niet meer is verdwenen. PSV werd voor het eerst landskampioen in 1929 en veroverde in 1950 voor het eerst de KNVB beker. In 1955, kort na invoering van het betaald voetbal, was PSV de eerste Nederlandse vereniging die deelnam aan het toernooi om de Coupe Européenne, de voorloper van de huidige UEFA Champions League. In 1963 werd het eerste kampioenschap in het betaald voetbal veroverd. PSV had daarvoor al drie landstitels veroverd en werd in haar 97-jarige bestaan in totaal eenentwintig maal Nederlands kampioen, acht keer nationaal bekerwinnaar, won achtmaal de Johan Cruijff Schaal, in 1978 de UEFA Cup en in 1988 de Europa Cup I.
 
De roerige seventies
 
Vanaf 1974 speelt PSV onafgebroken Europees voetbal. Kees Rijvers was toen trainer bij PSV en hij leidde de club naar de eerste meerjarige bloeiperiode. De oud-trainer van FC Twente gaf PSV weer een Brabants gezicht, met spelers als Van der Kuylen, Van Kraaij, Stevens, Lubse en Brandts. Ook Van Beveren en de broers Van de Kerkhof maakten deel uit van het succesteam dat in 1978 niet alleen landskampioen werd maar ook ten koste van Bastia de UEFA Cup won. Andere hoogtepunten uit de voor PSV in positief opzicht uiterst roerige jaren ‘70 waren de landstitels in 1975 en 1976 en het winnen van de KNVB beker in 1974 en 1976. Van der Kuylen had daarin een groot aandeel. In 528 competitieduels kwam Mister PSV tot 308 doelpunten en is daarmee Nederlands topscorer aller tijden. PSV heeft nog zo’n record in handen, namelijk dat van het meeste aantal competitiegoals in één seizoen. In 1956-1957 was Coen Dillen, beter bekend als Het Kanon, 43 keer trefzeker voor de Eindhovense club, een record dat nu een halve eeuw standhoudt.
 
Zes titels én Europa Cup I
 
Na deze periode werd gebouwd aan een nieuw PSV, dat vanaf halverwege de jaren tachtig met internationale toppers als Gullit, Gerets, Van Breukelen, Koeman, Vanenburg, Lerby en Kieft van zich deed spreken. Tussen 1986 en 1992 werd PSV zes maal kampioen en drie keer bekerwinnaar. Hét sportieve hoogtepunt werd bereikt in 1988, toen landstitel, KNVB beker én Europa Cup I werden veroverd. Opvallend in de periode daarna was dat PSV grote talenten als Romario en Ronaldo aan zich kon binden, later gevolgd door onder meer Cocu, Stam, Van Nistelrooy, Robben, Van Bommel en Park. Allemaal spelers die via PSV uitgroeiden tot internationale vedetten. Vele PSV’ers namen met nationale elftallen deel aan Europese en mondiale eindtoernooien en twaalf jaar op rij voetbalde PSV in de UEFA Champions League. Bij de eerste editie van het toernooi, in 1992, was de club er ook bij.
 
Succesvol in nieuwe eeuw
 
De prestaties van de laatste seizoenen liggen nog vers in het geheugen. Nationaal draaide PSV nadrukkelijk mee in de top. Met zeven landstitels in het eerste decennium, waarvan vier kampioenschappen op rij, kan met recht worden gezegd dat PSV de Eredivisie heeft gedomineerd. Onder het bewind van Guus Hiddink werden ook Europees aansprekende successen behaald en braken er jeugdspelers door. Een kwartfinaleplaats in de UEFA Cup in 2004, de halve finales in de UEFA Champions League in 2005 en ook in 2006 drong PSV door tot de laatste zestien van het toernooi. Hiddink maakte PSV in vier jaar driemaal landskampioen en legde een fundament voor de toekomst, met een sterk collectief en Europese mentaliteit als uitgangspunten. Hoofdcoach Ronald Koeman bouwde hierop verder en leidde de club naar de twintigste landstitel. Verder reikte PSV in 2007 tot de beste acht clubs van Europa in de Champions League. Opvallend blijft ook de aantrekkingskracht van PSV op talenten uit alle werelddelen. Met spelers als Gomes, Alex, Farfán, Méndez, Koné en tegenwoordig Toivonen, Dzsudzsák, Maza, Marcelo, Manolev, Hutchinson en Isaksson heeft de club een sterk multicultureel, internationaal karakter. Onder leiding van interim-hoofdcoach Sef Vergoossen werd PSV in seizoen 2007-2008 voor de vierde keer op rij kampioen van Nederland en reikte het team tot aan de kwartfinales van het toernooi om de UEFA Cup. In het seizoen 2011-2012 legde PSV beslag op de negende KNVB beker, door in de finale met 3-0 van Heracles Almelo te winnen. Aan het begin van het seizoen 2012-2013 won PSV de Johan Cruijff Schaal na een 4-2 overwinning op Ajax in Amsterdam. Dit seizoen speelt PSV overigens voor het 38e seizoen op rij Europees voetbal.